URBACT Városfejlesztési program - Fóti Közszolgáltató Nonprofit kft.

Tartalomhoz ugrás

URBACT Városfejlesztési program

Projektek > Városfejlesztési program
Breaking Isolation
-----------------------------------------  2024.05.02.  -----------------------------------------

Serresben járt az URBACT csoportunk

A városfejlesztési hálózat negyedik nemzetközi partnertalálkozójának a görög Serres városa adott otthont április 16-18-án. A hivatalos találkozón a 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció, beszámoltak a projekt helyi előrehaladási eredményeiről, a ULG csoportok által teljesített mental time travel feladatról - 2050-ben elképzeltünk egy világot, melyben az emberek teljes elszigetelődésben élnek, majd egy újabb „utazás” segítségével a résztvevők vizionálták Fótot 2050-ben, immár magány és elszigetelődés nélkül.

A serres-i találkozón a vezető szakértő prezentálta a francia URBACT Titkárság által elfogadott és véglegesített Baseline Study-t, majd a nemzetközi és a helyi kommunikációs tervek és aktualitások ismertetése következett. A szakmai találkozó második felében a vezető partner workshop formájában megosztotta velünk a következő időszak feladatait és szakmai segítséget kaptunk a helyi URBACT csoport eredményes működésével kapcsolatban.

A fóti delegáció egyik tagja, Sebőkné Báder Jázmin - az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézmény jelzőrendszeri felelőse – az alábbiakban összefoglalta a nemzetközi kollégákkal való találkozás szakmai tapasztalatait, élményeit.

A fóti urbact local group tagjaként vettem részt a serresi „Breaking Isolation” konferencián, melyet ezúton is hálásan köszönök, életre szóló élményekkel gazdagodtam. A nemzetközi kollégák barátságosan fogadtak, komfortosan éreztem magam mind a szakmai meetingeken, mind a városlátogatások során.

Jól szervezett, változatos, interaktív programok sora várt ránk.

A tagok beszámoltak róla, hogy az előző pombali találkozás során kipróbált vezetett meditáció milyen eredményeket hozott a saját csapatukban. A meditáció témája: képzeljük el városunkat 2050-ben úgy, hogy az emberek teljes mértékben szociálisan izoláltak, illetve úgyis, hogy egyáltalán nincsen izoláció. Egészen hasonló válaszok érkeztek minden országból. Jó volt megélni a közös élményt és tapasztalást.

Szociális munkásként értékeltem, hogy bemutatták a görög szociális ellátórendszer működését. A helyi szociális munkás körbevezetett bennünket az adományosztó központjukban, ahol a rászorultak személyesen tudják átvenni az adományokat (főként élelmiszert), illetve akik számára ez nem megoldható, azoknak házhoz szállítják.
   
Meglátogattunk egy kis ékszerdobozhoz hasonló üzlethelyiséget, ahol a helyi fogyatékkal élők által készített ajándéktárgyakat lehet megvásárolni, a bevételből pedig őket támogatják.

Bemutatták a serresi kerekesszékes kosárlabda paralimpikonokat, akik lenyűgöző sportteljesítménnyel bírnak. A bátrak kipróbálhatták a kerekesszékes kosárlabdázást is.   

Találkozhattunk Serres város első női polgármesterével is, aki szólt néhány elismerő szót az izoláció felszámolását, felismerését célzó tevékenységről.  

Lelkesen várom a következő fóti ULG találkozót, ahol a Serresben bemutatott társasjátékkal juthatunk közelebb a „Breaking Isolation” cselekvési terv kidolgozásához!

Köszönjük Sebőkné Báder Jázminnak, és a ULG csoport valamennyi tagjának, hogy szakmai tapasztalataikkal és meglátásaikkal segítik a projekt épülését.

Breaking isolation!


-----------------------------------------  2024.04.08.  -----------------------------------------

A Helyi URBACT Csoport második találkozója

2024. április 5-én pénteken, a Somlyó tónál található Ifjúsági Házban került megrendezésre a Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projekt második ULG találkozója, 22 fő részvételével.
 
A projekt célja, hogy a pályázat 2,5 éves időtartama alatt olyan akciótervet dolgozzunk ki, melyet a város képviselőtestülete elfogad 2025 végén, majd ezt követően beépíti a szociális stratégiájába. Célunk, hogy a projekt által közelebb hozzuk az embereket, a különböző generációkat, és előmozdítsuk a sokszínűséget. A helyi közösségek aktív részesei a változásnak, a nemzetközi szakértők és a helyi szereplők szorosan együttműködnek.
 
A találkozón Ersók Nóra projekt koordinátor és Bérciné Berke Szilvia a helyi URBACT munkacsoport vezetője az újonnan csatlakozók és az új érdeklődők számára bemutatták a projektet, a társadalmi elszigetelődés világméretű problémáját, majd kitértek az előttünk álló 2 éves munkaidőszak feladataira.
 
Ezt követően egy mentális időutazásra hívtuk a ULG tagokat. 2050-ben elképzeltünk egy világot, melyben az emberek teljes elszigetelődésben élnek, majd egy újabb „utazás” segítségével a résztvevők vizionálták Fótot 2050-ben, immár magány és elszigetelődés nélkül.
 
A műhelymunka egyik legérdekesebb eredménye, hogy az elszigetelt világban a fiatalok a high tech és modern, de pozitív vonalat látták meg, míg az idősebb korosztály tagjai szürkének, arctalannak, robotszerűnek látták az embereket, mosoly, vidámság és gyerekek nélkül.
 
A résztvevők mindannyian egyetértettek, hogy 2050-re Fótot egy összetartó, egymást segítő közösségekkel rendelkező, zöld városnak szeretnék látni. Ezen fogunk dolgozni. Ezért jött létre a projekt.
 
A szakmai munkát egy kellemes, csapatépítő hamburgerezéssel zártuk gyönyörű, tóparti környezetben.
 
Ezúton is köszönjük minden megjelent vendégnek, hogy észrevételeivel és szakmai tapasztalataival segíti munkánkat és hozzájárul a projekt eredményeihez. Szeretettel várunk minden érdeklődőt és aktívan tenni vágyót a munkacsoportba a bercine.berke.szilvia@fotikozszolg.hu e-mail címen.
 
Breaking isolation!


-----------------------------------------  2024.03.05.  -----------------------------------------

Harmadik nemzetközi projekt találkozó a Breaking isolation – együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projektben

A városfejlesztési hálózat harmadik partnertalálkozója a portugál Pombal városában került megrendezésre február végén. A hivatalos találkozón a 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció, beszámoltak a projekt helyi előrehaladási eredményeiről, a ULG csoportok megalakulásáról és az általuk teljesített első feladatról - A ULG tagoknak a saját környezetükben élő, általuk ismert ember történetét kellett felidézniük, aki szenved a társadalmi elszigetelődéstől, majd a csoporttagokkal megosztva, Bérciné Berke Szilvia csoportvezető szakmai irányításával, körvonalazták a problémát, és közösen próbáltak megoldást keresni.
 
A portugál találkozón a vezető szakértő prezentálta a francia URBACT Titkárság által elfogadott Baseline Study-t, majd a nemzetközi és a helyi kommunikációs tervek és eredmények ismertetése következett. A szakmai találkozó második felében a vezető partner megosztotta velünk a jövőben előttünk álló feladatokat és szakmai segítséget kaptunk a helyi URBACT csoport eredményes működésével és soron következő feladataival kapcsolatban.


-----------------------------------------  2024.02.16.  -----------------------------------------

A Breaking isolation projekt fóti nyitórendezvénye és a Helyi URBACT csoport megalakulása

2024. február 16-án pénteken, a Vörösmarty Művelődési Házban került megrendezésre a Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projekt nyitó eseménye közel ötven fő részvételével.

 
A meghívott vendégeket a Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. nevében Ivanov – Kiss Melinda gazdasági vezető fogadta, majd a jelenlévők meghallgathatták dr. Vass György polgármester úr köszöntőjét. Ezt követően Ersók Nóra projekt koordinátor és Bérciné Berke Szilvia a helyi URBACT munkacsoport koordinátora részletesen bemutatták a projektet, a társadalmi elszigetelődés világméretű problémáját, majd kitétek az előttünk álló 2 éves munkaidőszak feladataira.

 
A projekt célja, hogy közelebb hozza az embereket, a különböző generációkat, és előmozdítsa a sokszínűséget. Különlegessége abban rejlik, hogy a helyi közösségek aktív részesei a változásnak, köszönhetően a nemzetközi szakértők és a helyi szereplők szoros együttműködésének.

 
Fót városa különleges helyzetben van: egyre többen dolgoznak távol a közösségtől, míg mások újonnan érkeztek városunkba, keresve a kapcsolódási pontokat, és az egyedül élő időseknek is problémát okoz a kapcsolatok hiánya. A cél az, hogy minél több fóti lakosnak segítsünk a projekt által, és együtt építsünk egy erősebb, összetartó közösséget.

 
A két és fél éves projekt végcélja, hogy Fót város Képviselő-testülete 2025 decemberében elfogadja a társadalmi elszigetelődés elleni stratégiánkat.

 
Ezúton is köszönjük minden megjelent vendégnek, hogy észrevételeivel és szakmai tapasztalataival segíti munkánkat és hozzájárul a projekt eredményeihez. Szeretettel várunk minden érdeklődőt és aktívan tenni vágyót a munkacsoportba a bercine.berke.szilvia@fotikozszolg.hu e-mail címen.

 
Breaking isolation!
 
 
A rendezvényről beszámolt a www.fotinfo.hu (https://fotinfo.hu/elindult-a-breaking-isolation-egyutt-a-tarsadalmi-elszigeteltseg-ellen-program-foton/) valamint olvasható lesz a Fóti Hírnök márciusi számában. Köszönjük a sajtó aktív részvételét!
-----------------------------------------  2023.12.18.  -----------------------------------------

Második nemzetközi projekt találkozó a Breaking isolation – együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projektben
 
 
A városfejlesztési hálózat második ülése a szlovén partner városában, Skofja Loka-ban került megrendezésre december közepén. A 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció, beszámoltak a projekt helyi előrehaladási eredményeiről, majd a vezető szakértő prezentálta minden város számára a Study tour találkozókon tapasztaltakat. A szakmai találkozó második felében a vezető partner megosztotta velünk a jövőben előttünk álló feladatokat és szakmai segítséget kaptunk a helyi URBACT csoport létrehozásával kapcsolatban.
 
A 3 napos nemzetközi találkozó során lehetőségünk nyílt a projekt partnerekkel való mélyebb ismerkedésre és a kapcsolatépítésre is.


-----------------------------------------  2023.11.13.  -----------------------------------------


November elején városunkban köszönthettük a Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című európai uniós projektünk két külföldi szakértőjét.
 
Christophe Gouache-t (Belgium) és Nicolas Castet-t (Franciaország) elsőként Dr. Vass György polgármester úr fogadta Bíró Zoltán alpolgármester úr és Dr. Mihályi Zsolt Apor jegyző úr társaságában.
 
Ezt követően a két szakértő a fóti projekt csapat vezetésével meglátogatta a város szociális, egészségügyi és sport létesítményeit, számos szakember találkozón vett részt. Ezeken az alkalmakon mind a szakemberek mind pedig a társadalmi elszigetelődésben érintett emberek nagy érdeklődéssel fogadták a projektet, szívesen osztották meg velünk az elmagányosodással kapcsolatos tapasztalataikat, gondolataikat.
 
Köszönjük az Önkormányzat, az ESZEI, a Védőnői Szolgálat, a Fóti Sportegyesület, a FÖKE, a Fóti Károlyiak Alapítvány és a Fóton tevékenykedő, fiatalokkal dolgozó egyházi csoportok segítségét és szakmai együttműködését, melynek köszönhetően a 2025-ös projekt időszak végére elkészülhet varosunkban egy akcióterv a Fóton élő emberek jelenlegi és potenciális társadalmi elszigetelődése ellen.


-----------------------------------------  2023.10.17.  -----------------------------------------

Fót város részvétele a Breaking isolation – együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projektben

 
 
Az Európai Unió Monitoring Bizottságának 2023. május 31-i döntése alapján a benyújtott 52 pályázatból összesen 30, köztük a francia vezetésű Breaking isolation projekt – melyben projekt partnerként szerepel városunk- elnyerte az Európai Unió támogatását.
 
Az akcióterv megvalósítására kilenc másik uniós országgal pályáztunk, és nyertünk forrást. A projekt keretein belül a társadalom különböző csoportjainak – kiemelten a városunkban élő fiatalok – elmagányosodása, elszigetelődése ellen küzdünk, kicseréljük a tapasztalatainkat, és jó példákat mutatunk egymásnak.
 
Kiemelten fontos számunkra a fiatalok megszólítása, hiszen ez a program a jövő városáról szól. Civil szervezetekkel, magánemberekkel, és városunk intézményeinek képviselőivel együtt dolgozunk majd a kísérlet sikerén. Az URBACT projektbe igyekszünk a lehető legtöbb fiatalt bevonni annak érdekében, hogy együtt formáljuk a jövőt, melynek révén erős, összetartó közösségeket és a mainál élhetőbb várost teremthetünk.
 
A városfejlesztési hálózat első, alakuló ülése a francia Agen városában volt szeptember közepén, ahol a 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció megismerkedtek a projekt partnerekkel és a jövőben előttünk álló feladatokkal.


1.       kép: A projektindító találkozóra szeptember közepén a francia Agen-ban került sor.-----------------------------------------  2023.04.15.  -----------------------------------------

(Tájékoztató a fenti képre kattintva érhető el)

Városunk  a jövőben kiemelt céljának tekinti az Európai Unió és a világ más  országaival való kapcsolatrendszer fejlesztését. Ennek részeként európai  uniós pályázatok révén városfejlesztési hálózatokhoz és  tudásmegosztáson alapuló projektekhez kívánunk csatlakozni.

Projekt  csapatunk első eredményeként örömmel adunk hírt arról, hogy a  2021-2027-es időszakban az európai uniós URBACT IV városfejlesztési  program keretein belül városunk egy francia vezetésű networkben  megpályázta a projekt partnerként való részvétel lehetőségét. A projekt  címe: „Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen”. A  projektben az elkövetkezendő években szeretnénk Fóton összetartó és  egymást támogató közösségeket létrehozni. Célunk, hogy a városunkban  élők és az újonnan ide költözők megismerjék és segítsék egymást,  magukénak érezve a várost, annak céljait és eredményeit.

A projekt előrehaladásáról hamarosan ismét hírt adunk!

További információ az URBACT - Európai fenntartható városfejlesztési programokról az alábbi linkre kattintva érhető el.

Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2151 Fót, Malom u. 1.
Vissza a tartalomhoz