URBACT Városfejlesztési program - Fóti Közszolgáltató Nonprofit kft.

Tartalomhoz ugrás

URBACT Városfejlesztési program

Projektek
Breaking Isolation
-----------------------------------------  2024.02.16.  -----------------------------------------

A Breaking isolation projekt fóti nyitórendezvénye és a Helyi URBACT csoport megalakulása

2024. február 16-án pénteken, a Vörösmarty Művelődési Házban került megrendezésre a Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projekt nyitó eseménye közel ötven fő részvételével.

 
A meghívott vendégeket a Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. nevében Ivanov – Kiss Melinda gazdasági vezető fogadta, majd a jelenlévők meghallgathatták dr. Vass György polgármester úr köszöntőjét. Ezt követően Ersók Nóra projekt koordinátor és Bérciné Berke Szilvia a helyi URBACT munkacsoport koordinátora részletesen bemutatták a projektet, a társadalmi elszigetelődés világméretű problémáját, majd kitétek az előttünk álló 2 éves munkaidőszak feladataira.

 
A projekt célja, hogy közelebb hozza az embereket, a különböző generációkat, és előmozdítsa a sokszínűséget. Különlegessége abban rejlik, hogy a helyi közösségek aktív részesei a változásnak, köszönhetően a nemzetközi szakértők és a helyi szereplők szoros együttműködésének.

 
Fót városa különleges helyzetben van: egyre többen dolgoznak távol a közösségtől, míg mások újonnan érkeztek városunkba, keresve a kapcsolódási pontokat, és az egyedül élő időseknek is problémát okoz a kapcsolatok hiánya. A cél az, hogy minél több fóti lakosnak segítsünk a projekt által, és együtt építsünk egy erősebb, összetartó közösséget.

 
A két és fél éves projekt végcélja, hogy Fót város Képviselő-testülete 2025 decemberében elfogadja a társadalmi elszigetelődés elleni stratégiánkat.

 
Ezúton is köszönjük minden megjelent vendégnek, hogy észrevételeivel és szakmai tapasztalataival segíti munkánkat és hozzájárul a projekt eredményeihez. Szeretettel várunk minden érdeklődőt és aktívan tenni vágyót a munkacsoportba a bercine.berke.szilvia@fotikozszolg.hu e-mail címen.

 
Breaking isolation!
 
 
A rendezvényről beszámolt a www.fotinfo.hu (https://fotinfo.hu/elindult-a-breaking-isolation-egyutt-a-tarsadalmi-elszigeteltseg-ellen-program-foton/) valamint olvasható lesz a Fóti Hírnök márciusi számában. Köszönjük a sajtó aktív részvételét!
-----------------------------------------  2023.12.18.  -----------------------------------------

Második nemzetközi projekt találkozó a Breaking isolation – együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projektben
 
 
A városfejlesztési hálózat második ülése a szlovén partner városában, Skofja Loka-ban került megrendezésre december közepén. A 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció, beszámoltak a projekt helyi előrehaladási eredményeiről, majd a vezető szakértő prezentálta minden város számára a Study tour találkozókon tapasztaltakat. A szakmai találkozó második felében a vezető partner megosztotta velünk a jövőben előttünk álló feladatokat és szakmai segítséget kaptunk a helyi URBACT csoport létrehozásával kapcsolatban.
 
A 3 napos nemzetközi találkozó során lehetőségünk nyílt a projekt partnerekkel való mélyebb ismerkedésre és a kapcsolatépítésre is.


-----------------------------------------  2023.11.13.  -----------------------------------------


November elején városunkban köszönthettük a Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című európai uniós projektünk két külföldi szakértőjét.
 
Christophe Gouache-t (Belgium) és Nicolas Castet-t (Franciaország) elsőként Dr. Vass György polgármester úr fogadta Bíró Zoltán alpolgármester úr és Dr. Mihályi Zsolt Apor jegyző úr társaságában.
 
Ezt követően a két szakértő a fóti projekt csapat vezetésével meglátogatta a város szociális, egészségügyi és sport létesítményeit, számos szakember találkozón vett részt. Ezeken az alkalmakon mind a szakemberek mind pedig a társadalmi elszigetelődésben érintett emberek nagy érdeklődéssel fogadták a projektet, szívesen osztották meg velünk az elmagányosodással kapcsolatos tapasztalataikat, gondolataikat.
 
Köszönjük az Önkormányzat, az ESZEI, a Védőnői Szolgálat, a Fóti Sportegyesület, a FÖKE, a Fóti Károlyiak Alapítvány és a Fóton tevékenykedő, fiatalokkal dolgozó egyházi csoportok segítségét és szakmai együttműködését, melynek köszönhetően a 2025-ös projekt időszak végére elkészülhet varosunkban egy akcióterv a Fóton élő emberek jelenlegi és potenciális társadalmi elszigetelődése ellen.


-----------------------------------------  2023.10.17.  -----------------------------------------

Fót város részvétele a Breaking isolation – együtt a társadalmi elszigetelődés ellen című URBACT projektben

 
 
Az Európai Unió Monitoring Bizottságának 2023. május 31-i döntése alapján a benyújtott 52 pályázatból összesen 30, köztük a francia vezetésű Breaking isolation projekt – melyben projekt partnerként szerepel városunk- elnyerte az Európai Unió támogatását.
 
Az akcióterv megvalósítására kilenc másik uniós országgal pályáztunk, és nyertünk forrást. A projekt keretein belül a társadalom különböző csoportjainak – kiemelten a városunkban élő fiatalok – elmagányosodása, elszigetelődése ellen küzdünk, kicseréljük a tapasztalatainkat, és jó példákat mutatunk egymásnak.
 
Kiemelten fontos számunkra a fiatalok megszólítása, hiszen ez a program a jövő városáról szól. Civil szervezetekkel, magánemberekkel, és városunk intézményeinek képviselőivel együtt dolgozunk majd a kísérlet sikerén. Az URBACT projektbe igyekszünk a lehető legtöbb fiatalt bevonni annak érdekében, hogy együtt formáljuk a jövőt, melynek révén erős, összetartó közösségeket és a mainál élhetőbb várost teremthetünk.
 
A városfejlesztési hálózat első, alakuló ülése a francia Agen városában volt szeptember közepén, ahol a 10 ország képviselői, köztük a fóti delegáció megismerkedtek a projekt partnerekkel és a jövőben előttünk álló feladatokkal.


1.       kép: A projektindító találkozóra szeptember közepén a francia Agen-ban került sor.-----------------------------------------  2023.04.15.  -----------------------------------------

(Tájékoztató a fenti képre kattintva érhető el)

Városunk  a jövőben kiemelt céljának tekinti az Európai Unió és a világ más  országaival való kapcsolatrendszer fejlesztését. Ennek részeként európai  uniós pályázatok révén városfejlesztési hálózatokhoz és  tudásmegosztáson alapuló projektekhez kívánunk csatlakozni.

Projekt  csapatunk első eredményeként örömmel adunk hírt arról, hogy a  2021-2027-es időszakban az európai uniós URBACT IV városfejlesztési  program keretein belül városunk egy francia vezetésű networkben  megpályázta a projekt partnerként való részvétel lehetőségét. A projekt  címe: „Breaking isolation – Együtt a társadalmi elszigetelődés ellen”. A  projektben az elkövetkezendő években szeretnénk Fóton összetartó és  egymást támogató közösségeket létrehozni. Célunk, hogy a városunkban  élők és az újonnan ide költözők megismerjék és segítsék egymást,  magukénak érezve a várost, annak céljait és eredményeit.

A projekt előrehaladásáról hamarosan ismét hírt adunk!

További információ az URBACT - Európai fenntartható városfejlesztési programokról az alábbi linkre kattintva érhető el.

Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2151 Fót, Malom u. 1.
Vissza a tartalomhoz